Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vore helt absurt om undersköterskor och sjuksköterskor låg nära varandra i lön

Annons

Svar till insändaren "Undersköterskor borde ligga näst intill sjuksköterskor i sin lön" som publicerades i DT den 30/8:

Låt mig inleda med att jag delar din uppfattning om att lönerna inom alla vårdrelaterade yrken borde höjas, så långt är jag med. Men att höja alla dessa löner kräver finansiering, och som både du och jag vet så är både landsting och kommuner finansierade av skatteintäkter. Så alltså menar du att vi ska höja skatten för att justera lönerna uppåt?

Höjer vi dem inom vården så borde rimligtvis polisen och lärarkåren stå först i leden för ytterligare höjningar. Och sen rullar det naturligtvis på med alla andra viktiga yrken i landet.

Och tro inte för en sekund att jag inte förespråkar högre löner, det är när det handlar om finansieringen som jag tvivlar på att vi får se några framsteg tyvärr. Frågan ägs av våra politiker och vi vet ju hur de prioriterar. Senast på tapeten är ju en extra semestervecka för ett flertal miljarder.

Men om vi styr tillbaka till din insändare så är jag tveksam till din korta motivering: 

• att undersköterskor gör allt det tunga jobbet ute på golvet?

• och att undersköterskor därför ska ligga näst intill sjuksköterskor i lön?

Om undersköterskorna gör allt arbete av tyngre art är det i min värld en ledningsfråga. På avdelningen borde man naturligtvis arbeta i team runt patienten och hjälpa varandra oavsett profession. 

Angående lönefrågan vore det i min värld helt absurt att ligga nära varandra i lön när man gått (minst) tre år på högskola, med allt det innebär (studieskulder, att man aldrig är ledig under studietiden och så vidare). Högre studier ska alltid premieras, ja i alla fall i min värld. Alla har samma möjligheter att studera vidare.

Jag hoppas du ser mitt svar som konstruktivt och att du förstår hur jag tänker kring mina reflektioner?

Frågan är så stor och omfattande och de som äger beslutanderätten är i många fall tyvärr allt för långt ifrån verksamheten för att förstå problematiken. Där är huvudproblemet om du frågar mig.

Undersköterska med högskolestudier

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons