Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vi behöver inte avla djur som bara får ett plågsamt och kort liv i fångenskap

Annons

Svar till insändaren REPLIK: Bönderna kan inte jobba gratis – och var ska alla växter till din korv odlas? publicerad i DT den 21/7.

Hej Gunilla!

Vi bor på jorden såklart, men det låter på dig som att innan gud skapade bonden, fanns det inget?  Klart vi behöver bönder, men vi behöver inte djurförtrycket!

Djurrättsaktivister önskar att vi kunde rädda alla 107 miljoner djur som dödas i Sverige varje år, men det är ju dessvärre inte möjligt, det är däremot möjligt att sluta avla fram fler djur. Kycklingar får endast leva i drygt fem veckor innan de får halsen avskuren om de överlever fram till slakt, grisar gasas efter sex månader i betongbunkrar och hankalvarna inom mjölkindustrin blir kalvsylta efter 18 månader, eftersom deras liv anses vara "biprodukter", så antalet djur skulle snabbt minska om vi slutade avla djur.

På större delen av åkermarken odlas i dag djurfoder, så om vi slutar med djurbruk, spar vi enorma mängder vatten och samma yta som nu använder kan odlas och vi äter dem direkt i stället för att tar svinnvägen via djuren och då skulle maten räcka till fler människor.

Människan är innovativ, så även om vi djurrättsaktivister inte har alla svar, så vittnar företag om olika innovationer som kan minska beroendet av kött.

Regeringen måste våga ändra politik om jordbruket och hjälpa bönderna ställa om till ett djuretiskt och klimatsmart lantbruk. Delvis för att möta efterfrågan, då fler och fler väljer vegetarisk mat, men också för djurens, hälsans och miljöns skull.

Jag antar att bönder gillar djur så pass att om de fick verktygen för att skona djur från att skickas till slakt skulle ställa om till djurvänlig verksamhet och kanske se att lönsamheten är moroten?

Anette Ingelsson, djurrättsaktivist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons