Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej Nettan, bönderna är inte lata – nödslakt är ett mardrömsscenario som vi kämpar mot

Annons

Svar till insändaren Att djuren måste slaktas beror på böndernas lathet publicerad i DT den 1/8.

Nej, Nettan, bönderna är inte lata och älskar inte att skicka djur på slakt när det är brist på foder. Det är själva verket ett mardrömsscenario om vi tvingas slakta djur på grund av det. Men den som har djur måste ta ansvar för dem och det betyder att maten måste räcka till alla.

Djuren i lantbruket har alltid en uppgift, mjölkkorna ger mjölk och kött och köttdjuren ger kött. Gödseln från dem behövs för att marken ska få näring när vi odlar. Den som med hårt arbete under många år byggt upp en fin djurbesättning vill inte slakta sina djur i förtid.

Just nu hoppas vi alla på ett omslag i vädret med regn så att gräsvallarna tar fart och börja växa så att en till skörd kan bärgas.

Det växer en del gräs på marker och ödetomter som normalt inte skördas. En del av detta kan vi använda nu. Men tyvärr inte allt. Det kan finnas aluminiumburkar och annat skräp gömt i gräset. Om det följer med till djurens matbord riskerar djuren stora skador.

Marken kan också vara uppbökad av vildsvin så att dyra maskiner körs sönder. Mark som inte betats eller skördats på länge kan också innehålla giftiga växter som skadar djuren. Alla dessa risker måste vi överväga innan gräs på okända marker skördas.

Hela lantbruket kämpar nu mot en lång och svår torka och många  bränder som pågår där bönder hjälper till dag och natt med att släcka, förutom att de på övrig tid tar hand om sina egna gårdar. Så nej, lata är vi inte!

Anita Boman Daniels, mjölkproducent och ordförande i LRF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons