Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professionalitet med empati

Annons

Svar till Birgitta Kolterjahn, den 12 juli

Av dina insändare förstår jag att du har berörts starkt av artikeln om en kvinna som hade fått nej på sin ansökan om sjukpenning, och av hur enhetschef Mikael Svensson citerades i sammanhanget.

Du framställer försäkringskassan som paragrafryttare och tycker att det sunda förnuftet ska råda över fastställda lagar. Det gör mig upprörd av flera skäl:

• Våra handläggare är professionella - att bemöta människor med empati står på intet sätt i motsatsförhållande till att fatta beslut utifrån gällande lagar och regler. Vi arbetar också ständigt med att utveckla och förbättra oss på området.

• Vi värnar rättssäkerheten - den som skickar in en ansökan om ersättning ska känna sig trygg med att få samma svar av försäkringskassan oavsett var i landet man bor.

• Förtroende för lagstiftarna - det är våra folkvalda i riksdag och regering som beslutar om lagar och regler i vårt samhälle. Vem som ska få förtroendet att stifta lagar går att påverka i den demokratiska processen.

• Demokrati i handling - rättssäkerheten är en viktig grundsten i det demokratiska samhället och som myndighet har vi att omsätta denna i praktiken.

Det är sålunda inga små frågor du ger dig på när du menar att våra bedömningar ska grunda sig på enskilda individers sunda förnuft istället för på lagtexten.

Du drar långtgående slutsatser och gör svepande generaliseringar utifrån hur Mikael Svensson har citerats i tidningen. Du är välkommen att istället kontakta mig eller Mikael med dina frågor.

Karin V-Johnsson

områdeschef

försäkringskassan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons