Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet med storregioner är demokratiskt

Annons

Kommentarer till Ålderspresidenten Krister Falks ironiska synpunkter om det var bättre förr och inlägg om förslag till nya storregioner:

Både kommunreformerna, sammanslagning av små kommuner till dagens kommuner och sammanslagningen av dagens landsting till regioner har två sidor.

Det gäller att balansera mellan demokratiskt inflytande och effektiv/rationell verksamhet.

133 städer, 88 köpingar och 816 landskommuner har slagits samman till dagens 290 kommuner. Huruvida Krister Falk har rätt i att allt inte var bättre i dåtidens 1 037 kommuner är irrelevant. Dåtidens kommuner hade inte klarat dagens krav på service mm. Det som definitivt har försämrats är demokratin. I dåtidens 1037 kommuner var medborgarnas kännedom om sina makthavare betydligt större än i dag. Väljarna kände sina politiker och de kände sina väljare.

Dagens 21 län till 6 storregioner. Det är helt korrekt att för ett erhålla likvärdig vård, klara investeringar i ny teknik, utbildning med mera behövs större enheter. Vad gäller demokratin är lanstingspolitikerna redan i dag okända för de flesta medborgare i länen. Det finns inga motiv för att stanna vid sex regioner. Alla använda argument går att använda för att slå ihop alla landsting till en storregion Sverige. Problemet som måste lösas är demokratiskt. Hur får vi regionpolitiker som är lokalt förankrade?

Det går inte längre att våra politiker fjärmar sig från befolkningen.

Bengt H

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons