Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paragrafrytteri ellerförnuftig bedömning?

Annons

Svar till Mikael Svensson, den 30 juni

Givetvis ska försäkringskassan följa lagarna inom socialförsäkringens område. Uppenbarligen kan det göras på olika sätt: genom paragrafrytteri eller genom en bedömning som baseras på sunt förnuft.

Att som Mikael Svensson på försäkringskassan framhålla att en människas kris är över inom en vecka är för mig paragrafrytteri. Han påstår med rätta att lagen säger att en sjukskrivning ska baseras på att man har drabbats av sjukdom och att detta gör en oförmögen att arbeta. Att cancer och lunginflammation är sjukdomstillstånd kan vi säkert enas om. Däremot tycks vi inte kunna det, när det gäller ett psykiskt tillstånd.

Den som hamnar i kris på grund av en anhörigs dödsfall har sju dagar på sig att fixa sin försörjning, även om psyket inte alls hänger med. Sjukpenning tycks det inte vara fråga om.

Det som verkar fattas är ett empatiskt förhållningssätt. Försäkringskassan bör lotsa den drabbade vidare och hjälpa till att hitta de alternativa möjligheter som finns. Det kan vara ett nytt läkarbesök med en ny diagnos, kontakt med socialtjänsten etcetera.

Under många år har det ju talats om samarbete mellan myndigheter som försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten för att människor ska slippa hamna mellan stolarna. Detta är något som helt lyser med sin frånvaro i det Mikael Svensson har uttryckt. Den som är i kris verkar i hans sätt att fungera ha samtliga bördor på sina axlar.

Birgitta Kolterjahn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons