Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om pepparspray

Annons

Jag läste i samband med det tragiska polismordet om pepparspray. I en artikel i DN påstods att normalt avstånd vid användning var ett par meters avstånd för polisen. Vid användning från avstånd mindre än en meter påstod artikeln att permanenta ögonskador kunde uppstå.

Jag och många andra bevittnade polisingripandet mot Nätverket Mot Rasisms motdemonstration mot nazisternas marsch i Salem söder om Stockholm i vintras. En del av motdemonstranterna, cirka 600, vägrade lämna platsen när demonstrationen upplösts och bildade fredliga kedjor som skulle sinka nazistmarschen och därmed visa sitt motstånd.

Polisen reagerade med att rida in med hästar i kedjorna, körde in med polisbilar i folkmassan, använde hundar, batonger och pepparspray för att skingra antirasisterna. Polisen använde solklart övervåld och riskerade demonstranternas liv. Flera hamnade på sjukhus med allvarliga benbrott och så gott som alla sprayades med pepparspray. Så gott som samtliga sprayades, enligt mitt ögonvittne, direkt i ögonen och från en till två decimeters håll. Polisen använde sprayen för att med smärtan plocka ut antirasisterna en och en ur kedjan. Om sprayen kan orsaka ögonskador på det avståndet, hur motiverar polisen då sitt agerande?

Johannes

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons