Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsnigeln, en regeringsfråga?

Annons

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och kom till Sverige via importerade grön-saker på 1970-talet.

Problemet är så omfattande att det inte längre bara drabbar privata hushållsägare och odlings-intresserade, utan även kom-mersiella grönsaksodlare och lantbruk.

Enligt medieuppgifter har införsel kraftigt ökat av bekämpningsmedel, från inte minst Danmark, som inte är godkända i vårt land. Man kan mycket väl förstå enskilda villaägares, trådgårdsodlares och lantbrukares förtvivlan.

Denna snigel har visat sig nästan omöjlig att utrota, samtidigt som den ställer till stora skador i odlingarna. Inga godkända bekämpningsmedel finns att tillgå i Sverige, varför många i sin desperation väljer att alltså olagligt importera existerande snigelbekämpningsmedel.

Ett annat problem är att förekomsten nu är så omfattande att mördarsnigeln även har börjat sprida sig inom den kommersiella grönsaksodlingen, med början i Skåne.

Dessutom ger den sig på böndernas höbalar, vilket gör att kvaliteten försämras och höet kan orsaka problem i djurhållningen.

Ett kraftfullt agerande från alliansregeringen och jordbruksministern är verkligen angeläget för att underlätta bekämpningen av mördarsnigeln en sommar som denna.

Därför har jag nu riktat en fråga i riksdagen, till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c), vad regeringen är beredd att göra för att komma till rätta med detta växande problemet med mördarsniglarnas förökning.

Lennart Sacrédeus, Mora

kristdemokratisk riksdagsledamot i skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons