Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människoätande vargar

/

Annons

På måndag kommer SVT att visa en dramadokumentär om människoätande vargar med utgångspunkt från de så kallade Gysingevargarna, som hölls i bur och som kom lösa och dödade och skadade ett stort antal barn vintern 1820/21.

Man kan bara hoppas att programmet visar på vilket sätt dessa burhållna vargar behandlades och slutligen präglades till vad vi idag skulle betrakta som värsta sortens kamphundar.

Hoppas att SVT också kommenterar och visar vargens farlighet utifrån dagens rådande situation i Sverige och världen och de vetenskapliga fakta som finns i ämnet.

De senaste femtio åren har friska vilda vargar orsakat åtta dödsfall i den "moderna" världen, (Ryssland, Europa och Nordamerika), motsvarande 8 döda per 5,5 miljoner vargår!

För Sveriges del har inte ett enda fall påträffats där en vild frisk varg dödat en människa sedan 1800 talets början. Noll fall på 100 000 vargår! Då ska man ha i åtanke att merparten av dessa vargår (ca 90 %) ligger under en period då vilda bytesdjur i knappast existerade, varför vargarna var hänvisade till att angripa tamdjur och dels det faktum att dessa fribetande tamdjur vallades av försvarslösa barn.

Risken att bli angripen av en frisk vild varg är således närmast obefintlig, men likväl kommer det sannolikt att hända vid något enstaka tillfälle i framtiden. Ställ då detta i proportion till risken att bli skadad eller dödad av andra djur, till exempel ormar, fästingar eller getingar. Eller varför inte av skadeskjutna björnar eller i samband med älgolyckor.

Vid en sådan jämförelse blir angrepp från varg närmast icke existerande.

Anders Ekholm

Svenska Rovdjurföreningen region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons