Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt flickorna som flytt få stanna och uppleva ett fritt liv"

Vill man hjälpa de kvinnorna som flytt till Sverige från Afghanistan kan man till exempel fixa aktiviteter för dem där de kan stärka sitt självförtroende. Det skriver Mahboba Madadi, ordförande ensamkommandes förbund

Annons

Enligt mig är Afghanistan det sämsta landet att vara kvinna i. Kvinnor får ingen chans att leva, det finns ingen säker plats att bo på. Alla försöker förtrycka kvinnor på något sätt. Våld är vanligt i familjen och något som många kvinnor upplever varje dag.

Många kvinnor är tysta för att familjen vill det, för att familjen skäms för flickor med höga röster.

En kvinna är offer bara för att hon är kvinna, alla har rätt att bestämma över henne utom hon själv. Bestämma över allt hon gör i livet, med vem hon ska gifta sig med och även över hennes kropp.

De kvinnor som kommer ensamma hit till Sverige kommer med stort hopp och riskerar dubbelt än vad män gör. Det finns ingenting att åka tillbaka - bara död.Killarna är de som är viktiga för familjen och därför får de resa ensamma, det är ingen skam och killarna kan hjälpa familjen om de kommer fram.

Det är alldeles omöjligt för en kvinna att prata om sina rättigheter och att resa ensam det är dödstraff, de som gör det riskerar sina liv. Afghanistan är inte säkert för någon men det är helvete för en kvinna. Låt de kvinnor som har flytt till Sverige få vara här och få känna hur känns när de har chans att leva det liv de själva vill.

Vill man hjälpa de kvinnorna som flytt till Sverige från Afghanistan är det bästa folk kan göra att träffa dem. Frågar dem om de behöver hjälp med läxor. Fixa aktiviteter för dem där de kan starka sitt självförtroende - för kvinnor i Afghanistan har inte lärt sig att våga prata högt eller vara aktiva.

De som bor på boenden i Sverige blir jätteglada om någon kan träffa dem. Det är jätteviktigt att de får känslan att det är säkert att våga gå runt i samhället.

Allt de behöver är att känna att de är säkra.

Mahboba Madadi, Ordförande ensamkommandes förbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons