Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedel är ofta fel lösning

Annons

Svar till Camilla Lindberg, den 24 juli

Användningen av läkemedel är så omfattande att vår hälsa hotas. Låter det som en motsättning? Visst men det är ändå sant.

Läkemedel gör underverk när de används vid rätt tillfälle och därmed i mindre omfattning. När läkemedelsresterna som vandrar genom våra kroppar börjar bli så stora att dricksvattnet hotas, när växter och djur i sjöar utvecklar resistens eller bildar mutationer då riskerar skadorna att överflygla fördelarna.

De nyliberaler som vill se läkemedel i vanliga butiker tänker bara på ekonomi och glömmer miljön, hälsan och välfärden. Det är knappast ökad tillgänglighet till de potenta gifter som läkemedel utgör vi behöver utan snarare en betydligt försiktigare attityd.

De senaste åren har smärtstillande och antidepressiva läkemedel samt sömnmedel debatterats flitigt. Användningen har ökat kraftigt och även mycket unga använder i ökande utsträckning dessa preparat. Att vänja sig vid att lösa problem med hjälp av piller är ingen bra början i livet.

Sömnsvårigheter, smärta fysisk och psykisk, är symptom som inte skall dövas utan behandlas. Oftast är det inte mer kemikalier vi behöver utan tid och närhet. Att ändra livsmönster, vanor, mat, stress mm betyder även att omvärdera livets värden.

Jan Lindholm

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons