Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogården gravplats för allsköns bråte

Annons

Först blir man förvånad sedan blir man riktigt förbannad. Man frågar sig: Vad sitter det för ledning för kyrka och kyrkogård i Grängesberg? Försöker de båda ordförandena krypa bakom en lag och fritt tolka delar av den för att försvara att det ser ut som det gör på kyrkogården?

Man hänvisar till begravningslagen kap 7 § 3 och säger att man gör ett lagbrott om man sköter och klipper runt gravarna? Åk till Ludvika och gå på kyrkogården vid kyrkan. Där begår man troligtvis lagbrott dagligen, för där är det snyggt. Jag vet inte om politikerna sitter bakom lås och bom för detta tilltag.

Läs lagen, den lyder "En begravningsplats skall hållas i ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum skall alltid iakttas".

Hur ser det ut på Grängesbergs kyrkogård? Vid den gamla gravkällaren har det under en lång tid legat ett utslängt skrivbord upp och ned. Skopor till traktorn står där, fast de kunde förvaras på lämpligare plats. Fortsätt till urnlunden och titta på fontänen med skifferiläggning. När skifferplattorna lossnat har man slängt på lite cement sedan får det tydligen duga. Bedrövligt! Nästa utkastade upp och nervända skrivbord ligger vid garaget. Fortsätter man ner till Korset så finns ännu en fontän som förstörts och även försetts med tappkran så det är näst intill omöjligt att ta vatten för vattning,

Var är vattenkannorna? Stjäl grängesbergarna dem eller har man inte hunnit få ut fler än ett par? Man har ju blomvaserna ute hela vintern under snön så det borde ju kunna samordnas. Dricksvattenfontänen vid gravkapellet är obrukbar. Dåliga vägar med rötter som lyft asfalten utgör en snubbelrisk.

Vid mitt besök stod gräset en decimeter högt på stora delar av kyrkogården. Ingen personal fanns kvar så säkerligen har gräset stått så hela helgen

Att då, som Lars Erik Brandt och Wivi-Anne Hellström, sätta upp anslag och förklara att kyrkokommunen begår brott om de klipper gräs runt gravstenarna, är befängt.

Oftast är det äldre efterlevande som besöker kyrkogården. Finns inte så mycket humanitet kvar att man kan tänka sig att hjälpa dessa äldre medmänniskor?

Lagen säger också att: "Om en huvudman eller den som annars förvaltar en allmän begravningsplats inte fullgör sina skyldigheter enligt denna lag eller föreskrift kan dömas till vite".

Ska Lars Erik Brandt och Wivi-Anne Hellström sitta kvar så måste de förstå att det förväntas en del av er. Gå upp på kyrkogården oanmäld, titta hur det ser ut. Anslå ekonomiska medel, skaffa en arbetsledare med kompetens hur en kyrkogård ska skötas. Gör gärna ett studiebesök, det räcker att åka till Ludvika, och se hur det kan vara och sluta att försöka friskriva er.

MATS TENGVALL

Mats Tengvall föddes i Grängesberg för 60 år sedan. Under realskoletiden i Grängesberg sommararbetade Mats Tengvall på kyrkogården. Hans far var för många år sedan under60- och början av 70-talet, biträdande kyrkovaktmästare i Grängesberg. Mats Tengvall är brandchef i Knivsta kommun men Grängesberg är den plats han alltid återvänder till.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons