Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan EU bli ledande i miljökampen?

Annons

Inför de katastrofala effekterna av den globala uppvärmningen, med över-svämningar och liknande, samt andra miljöhot som kräver sin lösning, finns det en förhoppning att ha ett starkt EU-mandat att driva en långsiktig och ansvarsfull miljöpolitik.

Ett sådant uppdrag inom ett visst område kan medlemsländerna ge till EU utan att ett nytt generellt EU-fördrag, som upphäver ländernas grundlagar, behöver konstrueras.

För att lyfta fram klimat- och miljöhoten som en övergripande EU-fråga fordras dock att vissa EU-fundament får stå tillbaka.

Den fria rörligheten för varor, tjänster, kapital och arbetskraft får inte komma i första rummet om EU ska leda utvecklingen in på en miljövänlig och långsiktigt hållbar väg.

Långtradarfrakter och djurtransporter kors och tvärs mellan länderna, som är en följd av EU:s grundläggande princip om fri marknad, måste minska.

Vågar vi hoppas att de krafter som vill ta ansvar för framtiden och för kommande generationer kan använda EU som en spjutspets i kampen mot kortsiktiga och kommersiella intressen!

Olof Mattsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons