Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb oersättligt för integration

Annons

?Borlänge har under det senaste året fått ta emot en mycket stor grupp flyktingar, vilket medfört att denna fråga ofta debatterats. Debatten har stundtals varit både osaklig och tillspetsad. Mottagande av en stor grupp flyktingar är ingen enkel fråga och väcker helt naturligt stämningslägen som inte alltid kan relateras till fakta eller förnuft.

Man kan dock konstatera att vi nu befinner oss i ett läge där det är nödvändigt att agera för att vårt flyktingmottagande ska kunna gå från ett problem till en hygglig framgång.

Att fundera och diskutera har sin tid, nu måste också åtgärder till.

Vi är övertygade om följande:

4 Integration handlar om att undvika utanförskap och i den delen gäller frågan även många svenskar utan utländsk bakgrund. Därför är integrationsarbete en djupt politisk fråga som ytterst handlar om att alla ska vara delaktiga i samhället.

Rättigheter och skyldigheter hör intimt samman. Svenska lagar och regelverk gäller alla i Sverige oavsett ursprung.

4 En viktig del i integrationsarbetet är att inte splittra familjerna. Hela familjen måste integreras annars omöjliggörs ett öppet och sunt förhållningssätt till de nya utmaningar man står inför.

Mottagandet måste innehålla både språkstudier och jobb. Sysselsättning som en grund för delaktighet är oöverträffat. Jobbet är också en viktig del i att bidra till det gemensamma och därmed känna delaktighet.

4 Vi måste undvika byråkratisering, där modeller och enskilda tjänstemän får i uppgift att lösa hela samhällets ansvar. Nätverksbyggande, nyfikenhet och entreprenörsanda tror vi är oslagbart när det gäller att humanisera förhållningssättet mot våra nya svenskar.

Att prata med och skapa relationer i stället för att prata om är själva nyckeln till allas integration och delaktighet.

4 Landets flyktingmottagande beslutas helt följdriktigt av riksdagen. Som ansvariga i Borlänge kommun känns tyvärr statens ekonomiska ansvarstagande otillräckligt.

Kommuner med stort flyktingmottagande måste känna att staten ger en rimlig chans att ekonomiskt klara uppdraget. Staten bör helt enkelt ta ett större ansvar.

Varje tid skapar sina lösningar utifrån de värderingar som råder. Vi tror inte på en helsvensk 1960-tals lösning, där alla ska in i samma systematiska medborgarrör. Däremot tror vi på invandrarnas egen förmåga att se lösningar i samförstånd med urbefolkningen.

Låt folkbildning, delaktighet och humanism bli våra ledstjärnor i Borlänges fortsatta integrationssträvanden.

Leif Lindström (v), kommunalråd

Tyko Persson, rektor Maserskolan

Torunn Olsson (v)

Hans-Erik Jansson (m)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons