Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi kan vara självförsörjande redan nu – om vi slutar äta kött

Annons

Flera partier har i dagarna gjort utspel om att de vill höja eller säkra förmågan att producera mat. Att vara självförsörjande är en bra idé, men problembeskrivningen bygger på felaktiga premisser.

Under världskrigen stod privata odlingar för en stor del av grönsaksproduktionen. Att besöka en koloniträdgård är inspirerande, när man inser vilka mängder grönsaker som produceras på liten yta.

Självförsörjning på vegetabilier är enkelt. Det är bara om man envisas med att äta djur som problem med vatten, energi, avfall och mycket annat uppstår. Övergång till mer växtbaserad matproduktion vinner hela vårt samhälle på, såväl etiskt, som miljömässigt och hälsomässigt.

När torra länder som Qatar planerar självförsörjning bygger de växthus och odlar grönsaker. De utnyttjar teknik och vetenskap, använder solkraft och avsaltar havsvatten. De inser att inga djur kan omvandla energi till näring på det sätt som växter gör.

Sverige producerar i dag ungefär 5000 kalorier i form av mänskligt ätbara vegetabilier per person och dag. Men det mesta av de kalorier vi i dag producerar i Sverige av mänskligt ätbara vegetabilier, som havre, råg, korn, majs, vete, raps, soja och så vidare används till att producera djurfoder. Sverige exporterar också en hel del spannmål som naturligtvis skulle kunna användas inom landet också.

Sverige är alltså redan mer än väl självförsörjande, om vi slutar äta djur!

David Stenholtz, Läkare för framtiden

Peter Kalmström, Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons