Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Undervisningen kan bli lidande i liten skola – lärarlag behövs för kontinuitet och kvalitet

Annons
”På alla skolor avgör antalet elever hur mycket lärarresurs skolan kan erbjuda” skriver skribenten.

Som före detta lärare har jag med intresse tagit del av den pågående debatten om eventuella nedläggningar av små skolor. Jag är utbildad mellanstadielärare (sådana finns inte längre) och har över 25 års yrkeserfarenhet från skolan.

Jag överlåter åt andra att bedöma betydelsen för byn att få behålla sin skola, och väljer att reflektera över några pedagogiska aspekter.

På alla skolor avgör antalet elever hur mycket lärarresurs skolan kan erbjuda. Enligt Skolverket är den genomsnittliga lärartätheten på grundskolan 12,1 elever per lärartjänst. En skola med 20 elever bör i så fall ha cirka 1,65 heltidstjänst.

Till skillnad från min mellanstadielärarutbildning, där jag blev behörig i att undervisa i alla ämnen utom slöjd, är dagens lärare även i de lägre årskurserna ämneslärare, behöriga i 2-3 ämnen.

Detta innebär att i en liten skola måste 3-4 lärare dela på de i exemplet ovan 1,65 tjänsterna. De måste då antingen undervisa på flera skolor eller undervisa i ämnen i vilka de saknar utbildning.

Om lärarna undervisar i de ämnen de är behöriga och därför måste ambulera mellan flera skolor, kommer kontinuiteten för eleverna att bli lidande. Om man för att bibehålla kontinuiteten väljer att låta lärare undervisa i ämnen där de saknar utbildning kommer istället undervisningens kvalitet att bli lidande.

Jag misstänker att de som nu kämpar för sina små skolor själva gick i en skola där numera utdöda mellanstadie- och lågstadielärare skötte undervisningen, och kunde svara för både kontinuitet och kvalitet, och att de gör sina bedömningar utifrån detta.

Min slutsats blir att en fungerande skola inte får bli mindre än att elevunderlaget tillåter så många lärartjänster att skolan kan ha ett lärarlag som finns på plats på skolan hela veckan och kan svara för både kontinuitet och kvalitet.

Peter Vogt, fd mellanstadielärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons