Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tågkaoset kommer att fortsätta även med Socialdemokraternas 100 miljarder om inte fler växlar byts ut

Annons

Har S-politikerna i Dalarna läst transportsystemplanen?

S-politikerna i Dalarna skriver i torsdagens DT med vanlig S-retorik om vad de gjort för att får fram 100 miljarder mer. Även en ledarkrönika i samma tidning talar om tåg, fast då om tågkaoset.

Det är lätt att få fram hela planen på ca 270 sidor.

Men problemet för både politiker och journalister i dagens samhälle verkar vara att hitta i informationsflödet. Den nationella planen är viktig information för riksdagsmän och kvinnor även från S i Dalarna. Dessa personer borde läsa hela för de skattepengar vi betalar dem.

På sidan 124 av den långa planen kan man enkelt läsa om underhållsambitionen på järnväg. Och där står bland annat:

”De åtgärder som har stor påverkan på robustheten och även är de mest ekonomiskt omfattande är byten av broar, spår och spårväxlar, samt upprustning och utbyte av kontaktledningar.

Planförslaget kommer bidra till att cirka 13 procent av kontaktledningarna och en genomsnittlig summa på 9 procent av spår-och spårväxlarna kommer åtgärdas under planperioden. Planförslaget kommer att bidra till ett visst återtagande av det eftersläpande underhållet på vissa delar av järnvägssystemet.

Tillståndsutvecklingen försämras dock på vissa av de mer lågtrafikerade delarna av järnvägsanläggningen".  

Här alltså står att nästan 90 procent av alla gamla kontaktledningar och växlar kommer att finnas kvar under nästkommande tio år. Enkel statistik säger att då kommer hela tågeländet med förseningar att fortsätta oavsett S-politikernas 100 miljarder.

S-politikerna, inklusive Hultqvist från Borlänge, bör i stället underkänna planen. Eller?

Mitt förslag är: Fyrdubbla utbytena av kontaktledningar och växlar med massiva insatser på nätterna med ny avancerad utbytesteknik med inhyrda EU-firmor. Till detta räcker 100 miljarder.

Thomas Fogelberg, Ludvika, försenad till Borlänge med en timme i förra veckan, åkte nattaxi från Hallsberg veckan dessförinnan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons