Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Samhället ska vara jämställt - så varför finns spel uppdelade på kön?

Annons

Det finns ett stort utbud av dataspel för barn och ungdomar och ävldigt många barn och ungdomar spelar olika spel på sin fritid. Det finns spel för olika åldrar och olika intressen och det finns många spel att välja bland vilket ger ju variation så man behöver inte tröttna. Spelen har utvecklats och blir bättre och bättre i grafik och vad man kan göra.

Det görs ofta reklam för olika spel och tycker man att det verkar kul så vill man börja spela det. Ofta är reklamen för spelen gjorda så att man ser barn eller ungdomar som spelar. Barnen eller ungdomarna ser glada ut och det ser ut som att de har roligt. Men sällan ser man barn eller ungdomar med olika kön, alltså både killar och tjejer tillsammans, som spelar.

 En reklam för ett spel där man ska bygga, skjuta och jaga innehåller ofta snabba klipp och höga ljud. Man ska se det tuffa och häftiga i spelet. Personerna i reklamen är oftast killar, så killar tror att det är ett spel för dem. I reklam för spel som handlar om hästar, familj, kläder och utseende finns däremot oftast tjejer med.

När man tänker på hur man kan spela spelet och vilken karaktär man vill vara så kan man i bland inte ens välja att “vara” en tjej. Oftast i krigsspel finns bara killar att välja på. Man kan inte vara en polis eller bandit som tjej i vissa spel. På hästspelet Star stable kan man i stället inte ens välja att vara en kille utan tvingas välja en tjej som karaktär.

Och okej jag förstår att det är vanligare att tjejer gillar hästar men det finns faktiskt killar som vill spela det också. Och det är samma sak med krigsspel där man som tjej inte kan välja att vara tjej. Det är säkert flest killar som spelar sådana spel men om jag gillar att spela ett krigsspel vill jag kanske också kunna ha en tjej som karaktär eftersom jag är tjej.

 Det är väldigt sällan som man ser reklam för “tjejspel” och mycket vanligare med reklam för “killspel”. Det borde de som bestämmer över reklamen tänka på redan från början. Men det är inte det jag vill få fram utan att det inte borde finnas ett visst spel för ett visst kön.

Det finns lagar som säger att alla människor oavsett kön är lika mycket värda och att samhället ska vara jämställt. Då ska reklam för spel visas lika ofta för “tjejspel” som för “killspel”, tycker jag.

Emelinn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons