Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Res gärna klimatsmart - men var beredd att betala med tid och pengar

Annons

Hösten 2016 beslöt min hustru och jag att genomföra en cykelvecka utefter floden Mosel i Tyskland under fem dagar med övernattningar på kanalbåt. Starten gick i Saarburg och målet var Koblenz.

Vi ville gärna vara klimatsmarta och beslöt därför att åka tåg från Falun till utgångspunkten i Saarburg. Färden anträddes i Falun, men för att hinna med anslutningståg från Stockholm till Köpenhamn var vi tvungna att övernatta i Stockholm.

I Köpenhamn bytte vi tåg till Hamburg men eftersom det numera inte finns några nattåg söderut var vi tvungna att övernatta och dagen därpå fortsätta till utgångspunkten i Saarburg.

Returresan från Koblenz innebar även det övernattning i Hamburg. Under natten utbröt en svår storm som lamslog all tågtrafik kommande dag. Efter en ändlös väntan fick vi (utan kostnad) åka taxi till Puttgarten för att med nöd och näppe hinna med färjan till Danmark och vidare till Malmö. Därifrån liggvagn till Stockholm och tåg till Falun.

Den totala restiden för oss blev nästan fyra dagar och den totala reskostnaden (vi hade respass) blev över 3000 kronor dyrare än om vi hade tagit flyget.

Kanske hade det varit smartare för oss att flyga och betala 3000 kronor i klimatkompensation?

Nåja, det är häftigt att åka tåg, men var bredd att det tar tid och kostar pengar!

Erik Uhrbom, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons