Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Pensionärsskatten drabbar de äldre oavsett vad ni väljer att kalla den

Annons

”Jobbskatteavdrag” och ”pensionärsskatt” – vilket språkligt trams! Nu när allt fler borgerliga partier förstår det bisarra i att beskatta pensionsinkomster högre än arbetsinkomster börjar man slingra sig med språkligt trams om att det aldrig har införts någon särskild ”pensionärsskatt”.

Att man inte infört en speciell skatt på pensioner ändrar ju inte det faktum att pensionsinkomst beskattas högre än arbetsinkomst. Det var knappast okänt när ”jobbskatteavdraget” infördes. Om man kallar det "pensionärsskatt" eller "jobbskatteavdrag" är rena språkliga omskrivningar och ändrar inte konsekvenserna för våra pensionärer.

Det är illa nog att inkomsten sjunker drastiskt för den som går i pension. Självklart ska den som jobbat ihop till sin pension inte dessutom behöva betala mer skatt på den än den som arbetar.

Men när denna insikt, i eftertankens kranka blekhet, nu nått de borgerliga partier som en gång skapade skillnaden, då försöker man med sina språkliga omskrivningar förklara bort saken. Men den finten går vi inte på!

Lennart Sohlberg, 65, oppositionsråd och riksdagskandidat (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons