Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ni som kallar värnplikt tråkigt - vad är er frihet värd?

Ernst Backgrund kom till Sverige som krigsbarn när han var två år och hans mammas familj levde under ryskt styre i Finland. Av det har han lärt sig att man aldrig får fred och frihet gratis.

Annons

Nu inför Sverige allmän värnplikt. Det har redan resulterat i en hel del åsikter om dess nödvändighet. Det förvånar mig att så många ungdomar och även äldre anser att det är förlegat och onödigt med värnplikt. De verkar tycka att det finns roligare saker att göra än att försvara den frihet vi har.

LÄS MER: Insändare: "Jag vill inte att mina barn ska tvingas in i värnplikt"

Sverige förlorade Finland till Ryssland1808 och Finland blev ett stort furstendöme under Ryska tsaren. Det innebar månganödår för Finska befolkningen att genomlida. Bönderna fick betala skatt(spannmål och kött) oavsett om skörden hade uteblivit. Man tog då även den säd som skulle användas till nysådd. Det innebar svält för många. Den ryska överheten hade sina ”blöta” baler och fester där det frossades och det saknades inte några läckerheter på deras menyer.

Min mors familj upplevde den sista tidsperioden under rysktstyre i Juuka i Karelen. Familjen hade två söner och fem flickor. Mors yngsta syster var fem år gammal då en av dessa nödtider var framme igen. Familjen hade mycket svårt att skaffa något ätbart och därför tvingade smormor att baka barkbröd som de åt. Femåringen fick kraftiga magplågor av detta och efter ett par dagar avled hon.

1917 startade Lenin oktoberrevolutionen i Ryssland. Finland frigjorde sig då från det Ryska riket och blev självständig republik. Men friheten blev inte långvarig. Vid början på andra världskriget kom rysslands utrikesminister Molotov med ultimatum. Att Finland och de tre Baltiska länderna frivilligt skulle underkasta sig frivilligt det sovjetiska styret.

De baltiska länderna hade inte en krigsmakt att försvara sig med, så de underkastade sig det ryska ultimatumet. Däremot förkastade Finland det sovjetiska kravet och Ryssland deklarerade därmed krig mot Finland. Mina släktingar har både dödats, lemlästats och blivit krigsinvalider. De hade psykiska besvär under sina resterande liv.

Jag var i Vilnius på nittiotalet och av ren tillfällighet bevistade jag Vilnius domkyrka där det hölls en minnesmässa för de litauer som blev deporterade från sitt land av sovjet. De var många som man mindes och hedrades, människor som aldrig kom tillbaka till sina närstående.

LÄS MER: Insändare: Vill ni som är mot värnplikt avskaffa skolplikten också?

Jag är född i Finland 1941 under andra världskriget. Jag kom till Sverige som krigsbarn vid två års ålder för att undankomma kriget och återvände sedan til lJoensuu i östra Karelen vid krigets slutskede.

Det jag minns från när jag kom tillbaka är de hus som hade bombats sönder, men inte luftangreppen. Som vuxen gjorde jag min värnplikt vid Karelias Jägarbataljon i Kontiolahti norr om Joensuu.

Om du anser att vänplikten inte är så viktigt. Att det finns så mycket annat som är mer stimulerande att göra eller mer viktigt. Då undrar jag: Är inte dina fri- och rättigheter mer värda i ett fritt och demokratiskt land? Tänk efter, är det inte är viktigt för dig att försvara ditt land och din frihet?

Ryssland kan nog gladeligen ta över Sveriges försvar precis som man har gjort med Krimhalvön i Ukraina. Det kan då öppnas nya”roliga” möjligheter för dig i Sibirien eller någon annanstans utanför Sverige som du kan ta del av - ofrivilligt.

Frihet, människans lika värde, rättigheter och fred får man aldrig gratis. Släpper man den ifrån sig, blir den dyrköpt i mycket blod och förlorade liv.

Ernst Backgrund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons