Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Nej det "klingar" inte dåligt – telefonavlyssning vid misstänkt grova brott är bra

Annons

I lördagens nummer den 1 december av Borlänge tidning, har Jägareförbundet Dalarnas ordförande

Ulf Berg uttalat sig kritiskt om den pågående förundersökningen mot, bland annat, Karl Hedin för misstänkta jaktbrott. Han anser att hemlig teleavlyssning mot jaktbrott klingar dåligt, då jaktbrott härigenom jämställs med grova brott som kan ge två års fängelse. Som våldtäkter. Berg har  naturligtvis rätt att ha vilken åsikt han vill men ett klarläggande behövs i sak.

Varför skulle det vara dåligt med telefonavlyssning för ett brott som kan ge fyra års fängelse har jag svårt att förstå, skriver insändarskribenten som kritiserar Ulf Bergs, på bild, uttalande i en intervju.

 Om ett jaktbrott är att betrakta som grovt är straffskalan fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömningen av om ett jaktbrott är grovt ska särskilt beaktas om det avsåg ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt. Det har framgått att den olagliga jakten skulle ha avsett björn, varg och kungsörn, vilket gör att de eventuella brotten kategoriseras som grova. De aktuella djurarterna är också enligt jaktstadgan ”statens vilt” och som sådant alltid fredat, dvs. särskilda jakttider saknas men en möjlighet finns att besluta om licensjakt.

 

Misstankarna avser så allvarliga brott att polisens verktygslåda får användas, vid som lägst sex månaders fängelse kan hemlig teleövervakning komma ifråga och för hemlig teleavlyssning brott där minst två års fängelse är föreskrivet (inte för jaktbrott) men för dessa och andra brott ”om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att brottets straffvärde överstiger två års fängelse.” På ansökan av åklagaren prövar och beslutar rätten. Varför det skulle vara dåligt med telefonavlyssning för ett brott som kan ge fyra års fängelse har jag svårt att förstå. Detta gäller även brott som grovt vållande till kroppsskada och grovt olaga hot, övergrepp i rättssak m.m.

 

Fruar, sambor, barn och föräldrar till brottsmisstänkta brukar fastslå att den närstående är oskyldig utan att egentligen kunna veta detta. Nu har också Berg sällat sig till denna krets.

 

Bortom rimligt tvivel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons