Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nej, det finns ingen koldioxidfri kärnkraft – varför påpekar inte journalisterna det?

Annons

Varför missar journalisterna faktakollen om kärnkraften?

Jag har nu hört partiledarna för M och Kd stå i tv och tala om koldioxidfri kärnkraft trots att den inte finns. Eftersom man verkar vara så noga med faktakontrollen på alla andra områden så kan man inte låta bli att reagera över att denna osanning får stå opåtalad.

Klimatfrågan var en av de viktigaste frågorna i årets val och då borde man vara noga med fakta. Inget energislag är helt befriat från klimatskadliga utsläpp men kärnkraften tillhör de sämre, inte de bättre.

Det har genomförts många studier kring de olika energislagen och dess klimatpåverkan och för kärnkraft gäller att den släpper ut ungefärligen 125 gram CO2 per kilowhattimme vilket är 25 gånger mer än vindkraft och fem gånger mer än för solel.

Utsläppsnivån för kärnkraften varierar något beroende på vem som levererar uranet till bränslet. Och man får heller inte glömma de enorma spillvärmeutsläppen från kärnkraften som lokalt påverkar miljön och bidrar till klimatförändringar.

Allt detta vet naturligtvis de journalister som frågar ut partiföreträdarna så de borde upplysa lyssnarna och tittarna om att partiledarna vilseför genom att tala om kärnkraft som om den vore utsläppsfri, för det är inte sant.

Jan Lindholm, riksdagsledamot för Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons