Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kvinnor som får missfall döms i El Salvador för allvarligt mord

Annons

Den 8 augusti, i 19.30-sändningen av Rapport omnämndes situationen i El Salvador för kvinnor som blivit dömda för extra allvarligt mord (aggravated murder) när de fått missfall. Inslaget var rörigt och det kan ha varit svårt att förstå.

Vi i västvärlden tycker att det är självklart att en kvinna som får missfall har råkat ut för en olycka. I El Salvador anser många att hon måste ha gjort något, och kvinnorna döms för mord av synnerligen allvarlig art.

Människorättsaktivister arbetar för deras frigivning och 17 kvinnor har släppts ur fängelse, men minst 27 kvinnor finns kvar i fängelse. Dennis Munoz Estanley, en advokat som hjälper dem, säger att av de 29 kvinnor som dömts som han jobbat med, har bara en gjort något, alla de andra 28 har fått missfall.

De döms till 20 eller 30 års fängelse för extra allvarligt mord. De döms inte för abort, vilket också finns i straffskalan, abort ger 2-3 års fängelse. 

Det är bara fattiga kvinnor som drabbas. De går till den offentliga vården och personalen där anmäler dem till polisen av rädsla för att själva bli anmälda.

Från den privata vården, där de rika går, finns det inget exempel på någon som blivit dömd. I den privata vården utförs också tusentals aborter, trots att abort är totalt förbjudet i El Salvador.   

Detta har fått till följd att kvinnor blivit rädda för att kontakta sjukvården när de får komplikationer till följd av graviditet och att den vanligaste dödsorsaken för flickor i åldern 10-19 år är självmord och hälften av de flickor som tar livet av sig är gravida.

ABC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons