Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: "Krockkorsningen" i Ludvika kommer aldrig kunna fungera efter högerregeln

Ludvika kommun har nu bestämt sig för att “krockkorsningen” efter många års kollisioner skall fungera efter högerregeln. Det kommer inte att fungera och jag ska tala om varför. Ludvikabor är sällsynt ovetande om högerregeln!

Annons

Det är den största gatan som har företräde enligt flertalet bilister. Jag har i många år åkt Bergsgatan från Högbergsskolan ner mot Vindelgatan. De som kommer från vänster på Vindelgatan skall lämna företräde.

Högst en av tio lättade på gasen och släppte fram mig. Om jag provocerade och rullade mot Vindelgatan så fick jag blickar som sade “idiot, se dig för”.

Nästa problem är att på gator med intensiv trafik kommer ofta fyra bilar från olika håll samtidigt till korsningen. Alla skall lämna företräde!

Det går i stå ända tills någon är lite mer framfusig och kör. Om två förare tröttnar på att vänta och kör samtidigt så det blir en sammastötning, då är det den som inte respekterat högerregeln som får skulden. Detta är ett mycket effektivt sätt att korka igen en korsning med mycket trafik.

I folks medvetande betraktas Fredsgatan som en genomfart, i alla korsningar utom den med Eriksgatan så har Fredsgatan företräde. Innan man gjorde om korsningen så att Eriksgatan fick företräde skedde inga kollisioner så vitt jag minns.

Framtiden får utvisa hur det går. Jag hoppas att jag har fel, men försäkringsbolagen får nog fortsätta att oroa sig.

Torbjörn Windle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons