Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Hur tänkte Dalatrafik?

/
  • Dalatrafik håller med om att resmöjligheterna från Skräddarbacken till Jaxrondellen försämrats, men menar att möjligheterna att resa till centrum och Kupolen blivit bättre.

Att bussen inte längre passerar Jaxrondellen och Studieplan upprör boende i Skräddarbacken, som får svar direkt från Dalatrafik.

Annons

Skräddarbacken ligger fem kilometer från Borlänge centrum. Här finns över 2 000 fastigheter med olika typer av boende: hyresrätt, bostadsrätt och egenägda villor. Före bussomläggningen passerade buss 2 alltid Studieplan och Jaxrondellen, både under vardagar och helgdagar. Vid hållplatserna finns flera arbetsplatser, högskola, gymnasieskola, Kupolenområdet och vårdcentral för boende i Skräddarbacken.

Efter bussomläggningen går inte längre någon buss från Skräddarbacken via hållplatserna Studieplan och Jaxrondellen mellan klockan 08.10 och 14.50 under vardagar, och inga bussar alls under helger.

Dalatrafik hänvisar resenärer från Skräddarbacken som ska till Studieplan och Jaxrondellen att åka med buss 152 till centrum och sedan byte till annan buss tillbaka mot Studieplan och Jaxrondellen. Genvägen som buss 152 tar gör att resan kortas ner till centrum med cirka tre minuter.

Från att bussen har tagit 15 minuter från Skräddarbacken till Studieplan och Jaxrondellen tar det numera 50–60 minuter enkel väg.

Genvägar där arbetsplatser, skolor och vårdcentraler hoppas över för att spara några minuters körtid gör att alla som kan ta bil i stället för buss väljer bort bussen. Dessa genvägar är inte bra för boende som ska till jobbet, och inte heller bra för alla äldre, barnfamiljer och handikappade. Alla behöver kunna ta bussen utan krångliga, ibland farliga, tidsödande byten.

Boende i Skräddarbacken som är mycket besvikna över bussomläggningen

Svar direkt: Vi förstår att vissa av våra kunder upplever att resmöjligheterna försämrats i och med den trafikomläggning som trädde ikraft i slutet av sommaren. Skälet var i grunden ett behov av att spara pengar i kollektivtrafiken. Målet med förändringen var att utefter de ekonomiska förutsättningarna skapa en busstrafik som var så bra som möjligt för så många som möjligt.

För de som vill åka mellan Skräddarbacken och Borlänge centrum, och även vidare till exempelvis Falun innebär trafikomläggningen förbättringar. För den som vill åka mellan just Skräddarbacken och Studieplan/Jaxrondellen har resmöjligheterna dock tyvärr försämrats, men inte riktigt så illa som beskrivs.

För arbets- och studiependling, tidiga morgnar och eftermiddagar, går trafiken utan byte mellan Skräddarbacken och Studieplan/Jaxrondellen likt tidigare. Mitt på dagen kan man resa med buss 152 till Borlänge centrum och där byta till en buss som går till Studieplan/Jaxrondellen. Den resan tar 27 minuter inklusive bytet i centrum.

Ytterligare ett alternativ för den som vill resa mellan Skräddarbacken och Studieplan/Jaxrondellen mitt på dagen och både kan och vill promenera är att resa med buss 152 och använda hållplats Kupolen. Därifrån är gångavståndet till Teknikdalen och högskolan cirka 600 meter.

Mitt på dagen på lördagar går linje 2 från Skräddarbacken en gång i timmen, vilket innebär att det även finns viss helgtrafik från Skräddarbacken till Teknikdalen.

Janne Andersson

Chef Trafikcenter, Dalatrafik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons