Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Hur mycket pengar reserverar Qpark?

/

En öppen fråga till Qpark:

Annons

Lördagen den 12 november hade jag min bil parkerad vid Folkets Hus i Falun under 1 timme och 30 minuter. Jag betalade med kort. I efterhand såg jag att Qpark hade reserverat 18 kronor på mitt konto som avsåg avgift fram till klockan 18.00. Jag parkerade där 14.26 och fick hjälp med utcheckning 16.00 av personal på Qpark då automaten vid utcheckningstillfället var ur funktion.

Vid samtal med Qpark framkom att man gör på så sätt för att garantera att det kommer finnas pengar på kontot om man glömmer att checka ut klockan 18.00. Pengarna finns reserverad under 3–5 dagar. Nu är min fråga. Om jag står parkerad där varje dag mellan klockan 08.00–09.00. Reserverar ni då 50 kronor varje dag som finns reserverade under 3–5 dagar?

Undrande

Svar direkt: Det är riktigt att vi reserverar ett belopp då parkeringsavgiften erläggs. Anledningen härtill är att vi måste veta att kunden de facto har pengar på sitt konto. Om så inte är fallet kan vi inte debitera för parkeringen. Självklart försöker vi sätta det så kallade reservationsbeloppet på en rimlig nivå.

Det är dock viktigt att notera att vi tillgodogör oss inte överskjutande belopp, utan endast det belopp som kunden parkerat för. Att sedan bankerna inte släpper reservationen omedelbart efter att kunden betalat är något vi inte kan påverka, tyvärr! Det är således bankerna som håller inne överskjutande belopp, inte vi.

Peder Ståhlberg

VD Qpark

Svar direkt: Det här är en mer komplicerad process än man kan tro, där allt sker via bankens datasystem. Så vitt jag vet går det till ungefär på samma sätt oavsett vilken bank man anlitar. Först kommer en signal från parkeringsbolaget om att reservera ett visst belopp på kundens konto. I nästa steg görs en kontroll hos oss på att det finns täckning, därefter reserveras den summan på kontot.

Senare kommer en signal från parkeringsbolaget om att den reserverade summan kan släckas och vilken summa som definitivt ska debiteras kontot. Då tas nästa steg hos oss och den slutgiltiga bokningen sker på kundens konto. Allt det här tar någon dag, men vår strävan är att det ska ske så snabbt som möjligt för kundens bästa.

Mats Johansson

Bankchef Dalarnas Försäkringsbolag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons