Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ge alla löntagare ett schablonmässigt grundavdrag

Nej, ge alla löntagare ett schablonmässigt grundavdrag för direkta kostnader för inkomstens förvärvande på förslagsvis 1000 kronor i månaden, vilket motsvarar vad det kostar att arbeta, tycker "Pensionär mot strömmen och populismen".

Annons

Om du tjänar 1000 kronor och har 100 kronor i direkta kostnader för att tjäna dessa 1000 kronor är ju din förtjänst bara 900 kronor. Är det då rimligt att du skall betala skatt på 1000 kronor och inte 900 kronor?

Alla borde inse det orimliga i att betala skatt på en kostnad men så är det! Men, invänder en del, du får ju göra avdrag. Rätt, men endast i teorin. I praktiken är avdragssystemet så begränsat att ytterst få kommer åt avdragen.

I princip alla löntagare har månatliga kostnader för att arbeta. Den enskilt och i särklass största gemensamma kostnaden är resor till och från arbetet. Den kostnaden ligger i storleksordningen 800-1000 kronor, ett månadskort i kollektivtrafiken.

Du får bara dra av den del av resekostnaderna som överstiger 10000 kronor. Det är inte många som har glädje av den avdragsrätten- Detta är galet! Avdragsrätten borde gälla från första kronan!

Nej, ge alla löntagare ett schablonmässigt grundavdrag för direkta kostnader för inkomstens förvärvande på förslagsvis 1000 kronor i månaden, vilket i stort motsvarar vad det kostar att arbeta! Samtidigt tar vi bort jobbskatteavdraget som vållat så mycket kritik från pensionärerna och deras organisationer och vi kan slippa den vilseledande diskussionen.

För inte kan det väl vara så de anser det rimligt att beskatta kostnader för att arbeta? Den pensionär som kan visa kostnader för att lyfta pensionen skall självfallet på motsvarande sätt få göra avdrag för sina kostnader!

Pensionär mot strömmen och populismen

a

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons