Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ge äldre sällskap vid maten - och minska undernäringen

Kommunen borde göra en stor satsning på just måltiden till de äldre i Falu kommun, jag träffar många äldre som önskar att det fanns matsalar som de kan gå och äta i för måltidens och sällskapets skull, skriver signaturen "M".

Annons

Jag läste Christer Grus artikel om undernärda äldre och jag förstår problemet. Jag har jobbat i vården i Falun över 25 år. Både i hemtjänsten och inom vård och omsorgsboende och jag är även en Senior alert-registrerare.

LÄS MER: SENIOROMBUDSMANNEN: När 40 000 äldre är undernärda måste regering och kommuner tvingas till bakläxa

De allra flesta äldre som bor hemma är oftast undernärda för att de tycker att det är tråkigt att äta själv, jobbigt att laga mat till sig själva. Man tycker att det är tråkigt att äta den lilla matlådan från Haraldsbo som hemtjänsten värmer för att sen rusa iväg till nästa kund.

Maten och måltiden gör så mycket. Om de äldre inte äter ordentligt så blir de svaga och trötta och sedan ökar fallrisken och de ramlar och bryter lättare något. I slutändan ökar behovet av hemtjänsten vilket leder till dyrare kostnader för kommun och landsting.

Om du är anhörig så försök att äta nån gång i veckan med dina anhöriga som bor själva hemma och tro inte att hemtjänsten ska kräva av dina anhöriga att äta upp sig i sin ensamhet.

LÄS MER: Boende dog efter dubbeldos – IVO följer upp förebyggande åtgärder

Kommunen borde göra en stor satsning på just måltiden till de äldre i Falu kommun, jag träffar många äldre som önskar att det fanns matsalar som de kan gå och äta i för måltidens och sällskapets skull.

I "mitt" hus så har vi endast tre boende som klassas som undernärda och det beror på sjukdom respektive normalt åldrandet att de inte har någon aptit. Men vi berikar den lilla maten som dom orkar äta med proteiner och fett och vi erbjuder sällskap och social samvaro med andra människor.

M

LÄS MER: Ny teknik på äldreboende har strejkat i månader - "Vi klarar inte kvalitetskraven"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons