Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är kvinnors förtjänst att samhället består – så varför får vi lägre pensioner?

Annons

I geting- och bisamhällen är drottningen den viktigaste individen. Det är hon som svarar för all avkomma i samhället. Arbetarna samlar mat till drottningen och hennes larver. Drottningen fokuserar på att lägga ägg och att bli matad.

Alla kvinnor som föder barn borde kallas drottningar. Hur belönas de för det? Vem matar dem? Nja de får handla, laga mat och diska själva, ofta även till männen. Kvinnorna bär barnen i 9 månader, föder dem och ammar dem. Bland annat därför får kvinnorna lägre livsinkomst än männen.

Tack vare kvinnorna har Sverige haft ca 9 miljoner innevånare år efter år, nu 10 miljoner. Det är kvinnornas förtjänst att samhället består. Vad händer om kvinnor skulle sluta föda barn? Det skulle inte ens födas pojkar, som blir män, som får de högsta lönerna och därmed högsta pensionerna.

Pensionerna följer inkomsterna, men det är stor skillnad mellan kvinnor och män. Den genomsnittliga stockholmspensionären har en pension på 19 000 kronor (före skatt). Länets kvinnliga pensionärer får i snitt 6 633 kronor mindre än männen.

Kvinnornas pensioner är ca 70 procent av männens. Äldrefattigdomen drabbar i huvudsak kvinnor. En anledning till kvinnors sämre pensioner är kvinnors deltidsarbete. Trots att de arbetat hela livet får de mycket låg pension, bland annat för att de tagit hand om familj och barn.

Pensionerna borde viktas så att kvinnan får en pension som också återspeglar det arbete hon gjort i hemmet. Först då blir pensionerna jämlika.

Ylva Nybäck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons