Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Dalahästen är livsfarlig – området runt hästen bör stängas av

Annons

Det är märkligt att misskötseln av hästen har fått pågå så länge att den nu utgör ett allvarligt hot.

Hästen står inom Avesta Kommun på en offentlig plats där tusentals besökare vistas varje år. Innevånarna och besökarna ska kunna vistas och leva tryggt på offentliga platser.

Det behövs ingen stor betongbit som faller från ca 10 m höjd, utan förvarning, för att skada en människa mycket allvarligt och i värsta fall utgöra ett dödligt hot.

Hästen är inte bara väldens största (H=13m, L=12,8m, vikt =66,7ton) den är sannolikt också världens eller kommer att bli världens dyraste Dalahäst. Rena kapitalförstöringen.

Går den att reparera?

Det är en öppen fråga. Det finns en eller flera anledningar till att den har spruckit och fortsätter att spricka. En kvalificerad undersökning kan troligen ge svaret.

 Slutsats

Om hästen ska kunna överleva, på längre sikt, måste det till en omfattande renovering, ända ned till grunden, allt annat är konstgjord andning. Att spackla igen sprickorna och på med ny färg är inte lönt.

I värsta fall går den inte att rädda, kostnaderna för renoveringen blir alltför hög. Skulle ha gjorts för tio år sedan eller ännu tidigare.

Hastigheten på förfallet kommer nu att öka. Om regnvattnet genom luftföroreningar, innehållit t ex svavel, nått stålkonstruktionen, är risken stor för rostangrepp. Sannolikt  finns det också dragspänningar i vissa delar vilket ökar korrosionshastigheten. Vintern med is i sprickorna ökar sprängverkan.

Förslag till Avesta Kommun

Kräv att få en fackmannamässig undersökning av hästen innan renoveringen påbörjas, t ex av ett företag som besiktigar broar och andra konstruktioner. Som kan ta ut borrkärnor för analys av betong och armering. Lokalisera sprickor, inte bara de stora som vi ser med blotta ögat som är i kollosal format, utan även alla de andra som vi inte ser. Som  kan gå in med en kamera och skanna av det som är åtkomligt.

Kommuninnevånare och skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons