Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Att söndra och härska

Ledmotivet i storregionsutredningen har med all tydlighet visat sig vara att söndra och härska när det gäller att rita kartbilder för storregioner.

Annons

Det torde inte vara okänt för utredarna att det sedan många år tillbaka finns ett Mälardalsråd som består av länen Örebro, Östergötland, Västmanland, Sörmland, Uppsala, Stockholm och Gotland. Det har på många samhällsområden ett fruktbart och ingående samarbete. Det har nu gemensamt arbetat fram en plan för framtidens infrastruktur och transporter. Systemanalysen ”En bättre sits” innehåller konkreta förslag för hur regionen fram till 2030 ska kunna möta befolkningstillväxt och arbetsmarknadens krav.

De skriver att människor skall kunna bo, arbeta och studera i hela regionen. Företag ska ha möjligheter att på ett enkelt sätt nå sina samarbetspartner. Kunder, medarbetare och gods ska kunna transporteras på ett hållbart sätt. De betonar att det är viktigt att samarbeta över läns- och partigränser.

De kommande åren väntas arbetsmarknaden växa med 700 000 nya jobb och tillsammans står de sju länen för 60 procent av de senaste årens befolkningsökning i Sverige.

För mig är det ofattbart att Storregionsutredningen med sina kartbilder inte tar någon hänsyn till eller beaktar det gedigna samarbete som de sju länen har visat. Jag vill betona att jag inte riktar någon kritik till Mälardalsrådets framtidsmål - däremot mot utredningsparet Holmberg och Johansson som här visat ännu ett prov på att de inte anpassat kartan efter verkligheten.

Denna verklighetsbild torde ge eftertanke till såväl boende i Gävleborgs län som i Dalarna. Att skapa en storregion i Svealand utan att se Mälardalens gemensamma arbetsmarknad och pendlingsområde och rita kartor som en gång kolonialmakterna i Afrika och Mellersta Östern vittnar om utredarnas totala okunskap och cynism!

Arne Pettersson

Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons