Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen debatt om vår försvarsförmåga

/

Annons

Under invasionsförsvarets år fick vi i medierna översiktliga beskrivningar av invasionshot och översiktliga beskrivningar av hur vi tänkte möta dessa. Det räckte för försvarsmedvetna medborgare att själva grovt bedöma och i medierna debattera försvarsförmågan. Det kan de inte längre.

I 2009 års försvarsbeslut sägs klart att hela landet ska försvaras mot militära angrepp från annan stat. Mot vilka slag av väpnade angrepp och hur dessa ska mötas får vi däremot inte längre veta något om. Det omöjliggör bedömning av och meningsfull debatt om försvarsförmågan.

Jag har därför åtskilliga gånger ställt frågan: Mot vad, när, hur och med vilka målsättningar kan hela landet försvaras med de få stridande enheter som vi enligt försvarsbeslutet planeras få 2014? Försvarsminister Sten Tolgfors och Karin Enström, ordförande i 2008 års försvarsberedning, har inte svarat.

Det borde vara en självklar demokratisk rättighet att alla medborgare, i dag liksom under invasionsförsvaret tid, ges möjlighet att bedöma och debattera försvarsförmågan.

Raimo Jakola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons