Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gick det med sandningen i Mora?

Annons

Jag klagade på kommunen för att man inte sandat som jag ville på den populäraste promenaden i Mora, den längs Saxviken och ut till Tingsnäs udde.

Jag mejlade också direkt till de ansvariga och fick till svar att man skulle se över rutinerna och åtgärda eventuella brister och jag lät mig nöja med detta.

Så gick några dagar och promenaden blev inte sandad och jag skickade ett ännu argare mejl till de ansvariga.

Då inget hade hänt den 24 januari så gick jag helt sonika upp till kommunen och träffade den ansvarige, som visade sig vara en gammal vän från tiden då vi spelade fotboll i Färnäs.

Han hade försökt att ringa mig under några dagar men inte fått tag i mig på mobilen så han blev glad att jag kom upp till dem. Jag fick en grundlig genomgång hur läget är och hur ansvarsområdet är fördelat mellan kommunen och de privata fastighetsägarna vad gäller plikten att ploga bort snö samt att se till att trottoarer är säkra att gå på. Det visade sig vara lika invecklat som Rubiks kub ungefär, ja jag vet inte ens om jag stavade rätt på kubens namn.

Men hur som helst så var det hela ganska invecklat och jag kan inte begripa hur någon kan ”begripa” vem som ska ploga var och vem som ska sanda var, vem som har ansvar för det och det.

Jag fick se kartor över Mora centrum med gator i olika färger avseende olika fastighetsägares ansvar med mera, ja jag fick till och med en in- gående redogörelse för hur det går till med snöröjningen i byarna runt omkring.

Alltså vad gäller min promenad slutligen, den som går längs Saxviken och ut till Tingsnäs udde så är det kommunens ansvar att snöröja och sanda den sträckan – inte tu tal om detta. Dock fick jag veta att det är ett fåtal sparkåkare som hos kommun krävt att det inte ska sandas för de vill åka spark utan att få tvärstopp i gruset. Det blir två viljor som står emot varandra då. Alla vi hundra som promenerar dagligen och vill göra det tryggt å ena sidan och så tre till fem sparkåkare.

Jag påpekade då att promenadvägen är så bred att man utan problem kan sanda en halvmeter för gående och låta resten vara osandat för sparkåkare. Så skulle jag, Sven Lindh, en problemlösare vilja ha det och alla skulle vara nöjda.

För att hålla nere kommunens kostnad för sandningen så erbjöd jag mig att sanda eftersom jag går där varje dag.

”Ställ bara en vagn som är lättdragen nere vid kajen så drar jag den runt på min runda och sandar en fin sträng cirka 50 centimeter bred längs hela promenaden”.

Med det förslaget från min sida och ett löfte från den ansvarige att man skulle se till att det sandades när behovet så krävdes tog vi varandra i hand och lovade att vi skulle dra igång ett korplag i fotboll till sommaren för han var på sin tid en fenomenal lirare i Nacka Skoglundklass. Nu hoppas och tror jag att han kommer att sanda så att alla kan vistas tryggt och säkert på de promenadvägar som kommunen har ansvar för såväl gående som sparkåkare.

Sven Lindh

som gjort sitt för ett säkrare Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons