Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis mensskydd till oss kvinnor

Annons

Det är dags att ta bort alla kostnader kring mens Kvinnan har inte valt att en gång i månaden menstruera. På ett år betalar kvinnan 1500 kronor beroende på hur mycket mensskydd hon köper. En kvinna menstruerar i cirka 38 år, vilket betyder 55 000 kronor under hennes livstid. Då är inte alla värktabletter eller p-piller beräknade. Ska en kvinna behöva betala detta, samtidigt som män kan lägga sina pengar på annat?

Det går åt stora mängder resurser i tillverkning av mensskydd. Trä blir till papper som sedan blir till fiber. Detta sker under upphettning och företagen tillhandahåller även starka kemikalier. En sak som många inte ens har tänkt på är att de även bleks.

Jag förstår med tanke på alla resurser som går åt att det skulle vara svårt att skapa en marknad med gratistänkandet angående mensskydd. Skulle då ett alternativ kunna vara att höja skatten? Arbetarna skulle kunna täcka kostnaderna för tillverkningen av mensskydd. Det skulle förmodligen inte handla om en stor summa en gång i månaden. Vore det inte mer än rätt att höja skatten för att värna om ett jämställt samhälle?

Vi kan inte göra någonting åt kvinnors menstruation, varken stoppa eller ta bort. Men skulle detta kunna vara en bit på vägen mot acceptansen? Förhoppningsvis skulle det skapas en medvetenhet i samhället eftersom att beslutet om gratis mensskydd synliggör kvinnors menstruation. När tabun försvinner kanske till och med forskning kan göras om hur kvinnor och deras mens påverkar samhället.

Ella Gunnarsson,

Lugnetgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons