Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fröbergs karusell

Annons

I ett reportage i en tidning läste jag om Vietnamesen QuangThanh Tran. Tran fyller 27 år om ett par veckor. Migrationsverket fattade redan 2004 beslut om att Tran ska utvisas. Ända sedan dess har man försökt att få honom utvisad utan resultat. Vietnams ambassad har i tre års tid ignorerat passansökningarna han gjort eftersom han inte får bo i Sverige.

Migrationsverket säger: "Vi äger inte frågan just nu." Trans ombud har bett utrikesminister Bildt om hjälp. Svar: "Tyvärr handlägger inte UD frågor om uppehållstillstånd. Ärendet handläggs för närvarande av Migrationsverket."

I åtta månader satt han inlåst på förvaringen i Märsta. Efter det har han förflyttats sju gånger mellan olika förvar och förläggningar innan han slutligen åter hamnade i Stockholmsområdet. Tran har sökt passtillstånd fyra gånger utan resultat.

Att han nekas pass beror på att Vietnamn betraktar alla som söker asyl i andra länder som förrädare. Migrationsverket anser att Tran försvårat sin utvisning genom att besöka Vietnamns ambassad.

På tidningens fråga om Tran ljugit för att inte försvåra för sig ytterligare svarar Gunnar Fröberg på Migrationsverket så här: "Jag har aldrig sagt att han ljugit. Jag menar att han gett en upplysning frivilligt som han inte behöver ge."

Förstår du innebörden i svaret?

Tran sitter där han sitter och vevas vidare i tivoliföreståndare Fröbergs karusell.

Ove Aronsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons