Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens skola i Leksand

Annons

Under våren har det debatterats livligt hur framtidens skola ska se ut i Leksands kommun. Detta på grund av sviktande elevunderlag och besparingskrav. På senare tid är det två alternativ som diskuterats. Det ena är att lägga ner en eller flera byskolor eller att flytta in 4-5 åringarna på F-9 skolorna i Insjön och Åkerö.

I en artikel i Falu-Kuriren läste jag att man i centern vill bevara de små byskolorna för att det är tryggare för de yngre barnen att vara i mindre grupper tillsammans med vuxna som de känner. Jag håller fullständigt med om detta, men jag hoppas att dessa tankar även gäller för de yngre barnen 4-5 år i Insjön och i Åkerö. 4-5 åringarna är ju faktiskt yngre än barnen i byskolorna och i ännu större behov av mindre barngrupper och en trygg miljö.

Jag hoppas att man tar hänsyn till alla barns bästa och inte bara de barn som bor ute i byarna. När skolornas framtid har debatterats har man glömt barnen och bara diskuterat byskolornas bevarande. De yngre barnen som eventuellt ska in på de stora F-9 skolorna har det inte skrivits något om. Många möten och relationer framkallar stress hos yngre barn, och de är också känsligare för buller.

Elevminskningens storlek är oklar. Kommunen planerar för nybyggnation, samtidigt som företagen bygger ut och blir fler. Om byggandet sätter fart och arbetstillfällen blir fler så kommer troligtvis behovet av barnomsorgsplatser och elevantalet i våra skolor att återigen öka. Tänk om det läggs ned förskoleavdelningar som sedan behöver öppnas igen något år senare men då saknas det lokaler.

Marianne Tysklind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons