Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens dom blir hård

Annons

När kunniga samhällsplanerare i framtiden analyserar samhällsplaneringen inom Ludvikaregionen och Ludvika centrum under 80- och 90-talen, kommer de att utbrista: Hur kunde man planera så avigt?

Det var fackföreningsfolk som styrde politiken och de hade en enda målsättning; att skaffa jobb. Gjorde man det? Nej! Varaktiga jobb skapas naturligtvis inte med felaktiga utlokaliseringar som endast flyttar jobben.

En god samhällsplanering däremot skapar en god miljö som i sin tur skapar sysselsättning på längre sikt. Att börja med att skaffa jobben kan skada miljön och hindrar därigenom jobben.

Att placera trafikskapande dagligvaruaffärer och industrier på Lyviksberget är rena galenskapen och strider mot alla utvecklingstendenser i samhället! Där passar på sin höjd fritidsbebyggelse eller någon udda verksamhet, om inte gruvdriften återupptas!

Det enda som genomförts av 1974 års riktiga planering är småbåtshamnen och strandpromenaden. Restaurangen har tillkommit på privat initiativ men blev genom bristande planering felplacerad. Centrums planering är helt förstörd för framtiden. En flexibel översiktsplan måste finnas där grunderna är fasta, men i övrigt kan anpassas till nya situationer.

Det finns tidigare planerad mark kvar i Ludvika som kan utökas och massor av välbelägen mark mellan Ludvika och Smedjebacken med riksväg 66 rakt igenom. Gamla järnvägsstationer finns i Morgårdshammar och Hagge och stickspår med lastkaj har funnits i Norsbro.

Vad som behövs är kunniga och kreativa planerare och politiker med lokalkännedom som tar ansvar för sina uppgifter.

Arne Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons