Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygskatt ett ineffektivt sätt att minska miljöpåverkan

Annons

En flygskatt är ett mycket ineffektivt sätt att minska mänsklighetens miljöpåverkan. Den föreslagna skatten är enbart baserad på antalet passagerare och mycket grovt på flygdistans och ger därför inga extra incitament för utveckling av bränslesnålare flyg och bättre utlastning av flygplan.

Mycket bättre skulle vara att inkludera flyget i det europeiska utsläppshandelssystemet. Det skulle betyda att utsläppsrätter måste köpas för all bränsle som tankas inom EU.

För att kompensera för den extra höga klimatpåverkan av utsläpp i stratosfären kan dubbla utsläppsrätter krävas. Ett enhetligt pris på utsläpp av klimatverksamma gaser, oavsett ekonomisk sektor och geografiskt läge, är billigast och inkräktar minst på enskilda människors fria val av levnadssätt.

Klimathotet är på allvar och vi har inte råd med ineffektiva styrmedel. Ineffektivitet är stöld från medborgarna och ett brott mot kommande generationer. Det går inte ihop att låta brunkolkraftverk i Tyskland, Polen och Tjeckien förstöra den globala miljön till låga kostnader och samtidig straffbeskatta andra sektorer överproportionerlig.

Dietmar Gleich (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons