Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnliga företagare

Annons

Av den totala andelen företag drivs i dag bara vart fjärde företag av en kvinna. Bland dem som kombinerar en fast anställning med eget företagande är andelen kvinnor nästan hälften. Säter är den enda kommun där det finns fler kvinnliga företagare än manliga som har en anställning vid sidan om företagandet. Företagarkommunen Leksand har störst andel kvinnor som är egna företagare på heltid. Där är 39 procent av de enskilda näringsidkarna kvinnor. I jämförelse med andra europeiska länder ligger Sverige långt ner på listan när det gäller balansen mellan könen.

Men nu går startskottet för ett omfattande program som ska främja kvinnors företagande. Regeringens mål för satsningen är att 40 procent av alla nystartade företag ska startas av kvinnor. Näringsminister Maud Olofsson siktar på att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i. Ett viktigt steg i den riktningen är programmet för kvinnors företagande.

I kombination med regeringens insatser på regelförenkling, kapitalförsörjning, sänkta skatter på hushållstjänster, offentlig upphandling och avreglering av vård och omsorg är vi övertygade om att programmet kommer att få stor betydelse för utvecklingen av kvinnors företagande framöver.

100 miljoner kronor satsas på att öka kvinnors företagande, bland annat genom information, rådgivning och affärsutveckling. Att lyfta fram förebilder är något som prioriteras i programmet.

Dalarna behöver fler kvinnliga företagare, som kan berika Dalarnas näringsliv.

Lena Reyier-Ingman

ordförande

centerpartiet Dalarna

Kenneth Johansson (c)

riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons