Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem procent i värmeförluster

Annons

Signaturen "Vet inte vad jag betalar för" (19/12) ifrågasatte elbolagens elöverföringsavgifter. Våra kostnader är, i huvudsak, fasta. Men, för varje kWh som vi distribuerar försvinner ungefär fem procent i värmeförluster som vi måste köpa på samma sätt som kunden köper sin el. Elnätsföretagen har även lite olika filosofi när det gäller taxekonstruktionen.

Vi har en strävan att den rörliga delen ska motsvara våra rörliga kostnader. Nu är det inte riktigt så, ett minskat uttag sänker våra intäkter mer än det sänker våra kostnader. Syftet är att ge kunden en möjlighet att påverka sina kostnader varför exempelvis Borlänge Energi har valt en ännu större del rörligt pris i sin taxa. Det gör dock inte att de tjänar mer pengar på sina elnätskunder än vad Dala Energi gör.

Den rörliga delen av priset har alltså två syften; att täcka förluster i överföringen och att ge kunden möjlighet att påverka sina kostnader. Över tid ger den rörliga delen inga extra intäkter. En kall vinter ger den lite klirr i kassan. Den här hösten har det varit precis tvärtom.

Kjell Andersson

elnätschef

Dala Energi Elnät

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons