Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukalaset blev en succé!

Annons

Falu Kalaset och dess sponsorer bjöd på de artister som den breda allmänheten älskar och annars bara får se på tv. Jag tror att flertalet av de 10 000-tals besökare som fanns på Falu Kalaset i år var nöjda, glada och hade trevligt. Tyvärr ger media en helt annan bild av Falu Kalaset och fokuserar på problemen med ungdomsfylla och bråk. Jag vill definitivt inte bortförklara att det finns problem, men anser att vi tillsammans med polis och andra gjort vad vi kunnat för att minska detta.

Polisen var många fler på plats än tidigare år och vi hade också tredubblat antalet ordningsvakter med utökade befogenheter att ingripa på ett större område i stadskärnan. Detta medförde att man kunde konfiskera mer alkohol hos ungdomar och stävja olika skadegörelser och andra brott. Den som då bara sitter och läser statistiken om detta kan tro att det, som tidningarna skriver, var värre än någonsin. Jag drar istället slutsatsen av statistiken att polis och ordningsvakter genom ökade insatser i år kunde hindra fler ungdomar än tidigare från att dricka sig berusade och begå olika brott.

Vid genomgångar vi haft med ansvarig insatschef för polisen och närpolischefen under och efter arrangemangen har de varit mycket nöjda med vårt samarbete och anser att det fungerat bättre än tidigare. De framför, att visst var det stökigt på stan, men inte värre än på någon annan festival eller när så många tusentals människor samlas på ett ställe.

Jag beklagar ändå att vårt mycket lyckade arrangemang drar med sig vissa problem, men anser det mer är ett samhällsproblem än ett arrangörsproblem. Jag frågar mig bland annat hur föräldrar kan släppa iväg sina ungdomar i nedre tonåren ut på stan till fram på småtimmarna eller hela natten? Varför vill dessa ungdomar supa sig redlösa och vem skaffar öl och sprit åt dem? I varje fall får de inte detta från stadens krogar eller restaurangtältet!

Våra mycket lyckade arrangemang med Falukalaset och alla nöjda och skötsamma besökare ska inte behöva lida för att ett mindre antal personer missköter sig. Därför kommer vi att planera för ett nytt Falukalas nästa år!

ÅSA SVEDJETUN

arbetar för centrumföreningen Centrala Stadsrum i Falun ekonomisk förening som är huvudarrangör för Falukalaset.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons