Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En viktig påminnelse

Annons

Kommunens kulturhus med universitetsutbildad personal med rätt inställning till museal föremålsvård blir värd att beakta vid sommarens stora, oförlikneliga utställning av gamla dalmålningar!

Personalen har för sin dalmålningsutställning beslutat analysera och konservera målningar med hjälp från Falun. I centrum finner vi där konservatorer för dokument på papper, staffli- och muralmålningar med anknytning till Nordiska konservatorsförbundet.

Vi får här rikta vår tacksamhet till Leksands kommun. Dessutom ska man ge ut en bok om dalmålarnas gamla verk med kapitel om deras arbetsvandringar, stil och färgteknik!

Den konsthistoriska litteraturen hos högskolor och universitet är välförsedd sedan många år i hyllorna, men bildkonstens materialtekniska historia fattas i regel, eller få volymer står högst upp på hyllorna, dammiga och olästa. Så Leksandsboken blir en viktig påminnelse till landets forskare och lärare att inte glömma komplettera litteraturen.

Eleverna ska ju också få god kunskap om hur man tekniskt påvisar de gamla mästarnas variationer av materialet eller avslöjar senare tiders kopior och imitationer.

John Ingels

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons