Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svunnen tid

Annons

En gång fanns det tolv stycken små jordbruk med kor i byn. Familjer med mor och far och två till sex barn. Vi lekte på kvällarna runt hela byn. Vi lekte affär, spårövning, åkte skidor, vi lekte med dockor, vi hade ingen tv eller dator och mobiltelefon. Vi brukade gå på bio om vi fick för mor och far, och hade råd. Det fanns också barnkör och en stor scoutkår.

Det var hårt arbete på åker och äng med hässjning och höbärgning och all tröskning i alla gårdar. Mor hade linlott så vi var med under alla etapper fram tills det blev vackert lingarn. Vi växte upp med kalvar och kor och en höst, kaniner och katt.

Vi odlade mycket själva, grönsaker bär och äpplen, och kokade egen saft. Det kom en bryggarbil varje vecka. Vi köpte tiolitersflaskor med svagdricka. Vi fick läsk någon gång, då var det fest.

Det var mycket vi inte hade. Alla hade det ungefär likadant. Det var tryggt att ha far och mor hemma. Om någon blev sjuk så kunde hela byn hjälpas åt. De flesta var dåligt utbildade. Man fick lära sig själv och lära av misstagen man gjorde.

Nu finns det inga kor kvar i byn. De sista försvann i våras. Nu finns det maskiner av alla slag och tv, fax, mobiltelefon och datorer. Ändå är alla så stressade man har inte tid att se det vackra i naturen de fina djuren.

Nu är det oslagna ängar omkring oss med hö och slyn breder ut sig. I dag stressar man ihjäl sig och hinner inte det man skulle ha gjort i alla fall.

Ta vara på tiden du har kvar i ditt liv.

Märta Danielsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons