Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enkel fråga

Annons

Enligt en undersökning gjord av Financial Times vill 60 - 70 procent av befolkningen i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien folkomrösta om det nya EU:fördraget. Irland ska folkomrösta och i Sverige vill 56 procent folkomrösta.

Enligt den reformerade grundlagstexten ska Sverige gå med i EMU när Sverige uppfyller kriterierna för medlemskap. Sverige uppfyller nu dessa kriterier och har inte som Storbritannien och Danmark begärt och därmed inte heller, som dessa, fått undantag från denna bindande regel. Det kan tolkas som att Sverige därmed måste gå med i EMU och över till euron trots att svenska folket i folkomröstning sagt nej till EMU.

Storbritannien får också andra undantag, bland annat från det straffrättsliga samarbetet, vilket inga andra länder får. Kvalificerad majoritet blir det, och därmed bindande, när 55 procent av de länder som företräder 65 procent av EU:ländernas befolkning röstar för ett förslag.

De minsta länderna får sex platser i EU:parlamentet, de största 96. Sverige förlorar sin möjlighet att lägga in sitt veto när det finns någonting som Sverige absolut inte vill ska införas i EU. Det är en demokratisk skandal att Fredrik Reinfeldt ger bara tusan i, inte bara de franska och holländska folkens nej till konstitutionen, utan också svenska folkets nej till EMU.

Hans påstående att frågan bara är en formsak och för svår för svenska folket att avgöra är bara nys. Frågan i sig är väldigt enkel: Vill du gå med i en konstitution (fördrag) som ger mer makt till EU på Sveriges bekostnad? Ja eller nej?

HL, medlem

i folkrörelsen

Nej till EU

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons