Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ultimata boendet

Annons

I förra veckan hade Sabo (de allmännyttiga bostadsföretagens organisation) sin kongress i Falun. Hyresgästföreningen frågade då Sabo bland annat om principen att erbjuda bra bostäder till självkostnad är borta; om de vill att deras hyresgäster numera ska räkna med att med sin hyra bidra till goda vinster för företagen; om allmännyttans hyrestak som garanterar att även vanligt folk kan bo i attraktiva bostäder ska försvinna.

Men kongressen beslutade att Sabo:s egen hyresnormerande roll ska upphävas. Självkostnadsprincipen ersätts med en strävan efter att uppnå överskott. De har i princip beslutat att ge sina företag stöd när de vill sälja ut, ombilda eller på annat sätt förändra hyresrätten till andra typer av boende.

Bygget allmännyttan raseras sten för sten. Den allmännytta som sedan starten 1946 haft en central roll på svensk bostadsmarknad undermineras nu av den egna organisationen.

Det tycker vi är allvarligt och ett fattigdomsbevis för hela den svenska välfärden. Men vi ger inte upp kampen om hyresrätten och allmännyttan! Vi vädjar därför än en gång till dem som nu fattar beslut om svensk hyresmarknad: Försvara allmännyttan som idé! Försvara självkostnadsprincipen! Låt inte hyreshöjningar bli en vana! Ställ upp för allmännyttan i EU! Bygg nytt och bygg billigt - det går! Kräv skattereform för hyresrätten! Utveckla inflytandet för hyresgästerna! Lös integration genom samarbete! Förstå ordet bostadskarriär: För många hyresgäster innebär toppen av en sådan att de redan nått det ultimata boendet - hyresrätten!

Annakari Berglund

verksam i Hyresgästföreningen

region Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons