Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är bara nu vi kan välja

Annons

Svar till Ove Aronsson, den 2 augusti

Angående att nuet är det enda som existerar, så är nuet det enda existerande ögonblicket i vilket det är möjligt att agera eller göra ett val. Det är bara nu vi kan exempelvis välja att uttrycka något kärleksfullt eller något icke kärleksfullt. Tiden är ett flöde av oändligt många nu, men det är alltså bara i det innevarande nuet vi kan agera och välja. Alla andra nu har antingen redan varit, eller ännu inte kommit, så dessa nu existerar bara i vår tankevärld, vilket inte är detsamma som den verkliga världen.

Beträffande lyckan sedan, och det eviga livet. Varje människas liv är evigt, dock inte i fysisk, kroppslig bemärkelse. Det är klart att min kropp kommer att dö, men jag är inte min kropp. Jag är en evig varelse, en själ, som för tillfället har en fysisk kropp. En dag kommer jag att lägga ifrån mig denna kropp, men det som är jag, vilket är en del av helheten (gud), kommer att leva vidare (i ett oändligt antal nya nu). Och i denna vetskap kan jag vara lycklig, för jag behöver inte oroas av sådant som är tillfälligt och smått.

Bibeln slutligen. Även om jag läser bibeln beror förståelsen på hur jag tolkar orden i texterna, och hur jag tolkar beror av hur jag lärt mig att tolka. Och vi har lärt oss olika. Så vi tolkar olika. Ord kan därför aldrig mer än begränsat beskriva verkligheten. Den verkliga verkligheten. Den kan man bara få syn på om man inte lägger sin egen tolkning (sina tankar) över den, utan upplever den direkt, själfullt med öppet sinne.

Agaton Pax

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons