Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den misslyckade demokratin (del 2)

Annons

FN och EU bildades för att förhindra katastrofer som de båda världskrigen och genom samarbete i frågor av gemensamt intresse skapa en bättre värld, men nationalistiska särintressen hotar att spoliera den goda tanken. Flummiga begrepp om mänskliga rättigheter och personlig integritet sätts före säkerhetsaspekterna och demokratins svaghet är dess allmänna karaktär som ger inkompetenta och dolda krafter och grupper stora möjligheter att missleda väljare, som inte har nödvändiga insikter i viktiga frågor. Det skapar vilsenhet och oförstånd så att ingen får tillräcklig makt att leda och bestämma utvecklingen. Demokrati förutsätter kunskap!

Sverige utvecklades till en föredömlig välfärdsstat under första hälften av 1900-talet genom energiskt och uppoffrande arbete, hög teknisk utveckling och ett välutvecklat utbildnings- förenings- och kulturarbete, som skapade kunniga, upplysta och erfarna personer att leda samhällsutvecklingen. Det demokratiska systemet rätt använt, gjorde det möjligt för alla med goda förutsättningar och kunskaper att delta och påverka utvecklingen.

Men sedan hände två förödande olyckor och det var den så kallade fria uppfostran som infördes på 50- till 60-talen, som i praktiken avskaffade den rationella uppfostran, som är nödvändig för mänsklig samlevnad och moralisk disciplin och utvecklades till en extremdemokrati.

På 70-talet infördes regeln att arbetsmarknadsfrågor och lönebildningen skall handläggas av arbetsmarknadens parter, vilket i praktiken innebär att ansvaret för ekonomin togs från regeringen. Ingetdera fungerar som tänkt och den offentliga makten leds numera av olika grupper och organisationer med svåra problem som resultat!

Arne Jansson

Fotnot:

Del 1 av denna insändare publiceras i gårdagens tidning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons