Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl von Linné och Ornäsbjörken

Annons

När Gustaf Hjort af Ornäs fann den ursprungliga björkplantan i närheten av gården var han snabb att underrätta Carl von Linné om detta fynd. Och denna var kvick i vändningen och begärde att den skulle skänkas till Uppsala för att "kunna beses av Sveriges ungdom och kungliga gäster som besökte Uppsala".

Men Gustaf Hjort af Ornäs lät sig inte bevekas men försökte under flera år att åstadkomma nya plantor genom så kallad avläggning och 1768 hade han lyckats få fram en planta, som han enligt uppgift sände till Uppsala. Det troliga är att den inte kom till rätta, då det inte finns någon uppgift om det funnits någon Ornäsbjörk i den botaniska trädgården.

På senare tid har det planterats en så kallad fransbjörk och det var således med stor tacksamhet som man i Uppsala mottog en äkta Ornäsbjörk genom Vassbo Trädskolas försorg på försommaren 2007 i samband med Linnéjubileet. Carl von Linné hade föreslagit att man "måtte sända trädet med någon spannmålsåkare" och därför placerade undertecknad en säck med havre i bilen och for med en Ornäsbjörk till Linnéträdgården, där den äntligen planterades till slut efter snart 240 år. Vassbo skola, som är Sveriges äldsta (1863) är annars specialist på fruktträd av ovanligare slag, främst med dalaanknytning.

Olle Ridelius

trädgårdsmästare

i Vassboparken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons