Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobyggare

Annons

Korrespondensen mellan Leksand och Tyskland är resultatet av ett par upphittade ballonger i Yttermo i Leksand i oktober 2005. Lars Westfeldt gjorde fyndet och noterade att ballongerna hade en följelapp men en tysk adress antecknad. Men ingen namngiven avsändare.

Brygt Bert Lindgren och hustru Ulla, pensionerade hotellägare i Tällberg, kopplades blev kontaktade. Med sina erfarenheter från tidigare "ballongaffärer" i samband med millennieskiftet, visste de i vilka trådar de skulle rycka.

Ballongerna visade sig komma från 12-åriga Aylin Sürmeli i Bremen. Redan i november 2005 hade den unga Bremenflickan och Tällbergsparet fått kontakt och den utvecklades till ett fantastiskt vänskapsutbyte.

Under de två år som förflutit sedan ballongen från Tyskland hittades har nämligen Aylins klasskamrater i Bremen haft kontakt med ett par skolklasser i Leksand. Brevledes, via epost och med hjälp av videoband har eleverna knutit allt tätare band. Nu möts de på riktigt.

Brygt Bert har nämligen förmått både den tyska ambassaden och Stockholms landshövding, Per Unckel, att engagera sig i vänskapsmötet mellan Bremen och Leksand. På fredag sker en stor samling på Slottsbacken i Stockholm med högtidstal av tyske ambassadören och fullmäktiges ordförande i Leksand, Lasse Nygård. Arrangemanget, som fått namnet "Gränslös vind", avslutas med att 400 ballonger släpps i väg över Stockholms ström.

Att Brygt Bert och Ulla Lindgren gläds över att ännu en gång få vara med och knyta vänskapsband mellan ungdomar i Europa, är begripligt.

Men hur de bär sig åt för att ro brobyggarjobben i hamn, är närmast en gåta!

CHRISTER GRUHS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons